صبح امروز دومین همایش ملی هم اندیشی توسعه باغات در اراضی شیبدار با حضور مهندس طهماسبی معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی ، دکتر رجبی نماینده مردم شهرستان در مجلس شورای اسلامی ، فرمانداران شهرستان های مینودشت و گالیکش ، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ، مدیرعامل آب منطقه ای استان ،بخشداران، مدیران ، اعضای هیات علمی ،دهیاران و اعضای شوراهای اسلامی ، کارشناسان ، ائمه جمعه و جماعات و تولید کنندگان و باغداران شرق استان در محل سالن اجتماعات ارشاد اسلامی کلاله تشکیل شد .
در ابتدای این همایش نصرت برزگر فرماندار کلاله با اشاره ای گذرا به وضعیت اراضی شیبدار ، فرسایش خاک و بروز سیلاب های فصلی در شهرستان گفت : 110 هزار هکتار اراضی شیبدار در سطح استان وجود دارد که از این میزان 13 هزار هکتار مربوط به شهرستان کلاله است که با وجود قابلیت های موجود در این منطقه قابلیت تغییر کاربری این زمین ها به باغات کشاورزی وجود دارد که باید قبل از هرچیز آسیب ها و فرصت های اجرای این طرح را شناسایی کنیم و با حمایت و تدبیر دولت بتوانیم زمینداران را با حمایت های ممکن تشویق به احداث باغات مثمر کنیم تا هم از فرسایش خاک جلوگیری شود و هم بافت جنگلی اراضی شیبدار حفظ شود و جلوی خسارات و سیلاب ها گرفته شود .
وی در ادامه افزود : شخم و شیار اراضی شیبدار در گذشته زیان های فراوانی را به طرق مختلف از جمله روان آب ، بروز سیلاب ، فرسایش و تهی شدن بافت خاک از مواد مغذی را بگیریم و سود خوبی هم عاید کشاورز شود و افراد بیشتری مشغول به کار شوند .
برزگر با اشاره به نواقص گذشته در توسعه باغات اظهار داشت : نواقص ادوار گذشته در ارائه نهال بی کیفیت و نامرغوب و عدم حمایت های مالی مناسب و پشتیبانی از کشاورزان باعث عدم رغبت کشاور به احداث باغات شده است .
مهاجر رئیس سازمان جهادکشاورزی استان نیز در ادامه گفت : یکی از سیاست های اصلی ما در راستای بحث های پایه ای استان توسعه اراضی شیبدار است بویژه در شرق استان است که بیشترین اراضی شیبدار استان در این منطقه است پیاده کنیم .
وی با اشاره به بروز سیلاب در سال های 80 و 81 افزود : این طرح در زمان دولت سابق و پس از وقوع سیلاب به تصویب هیات دولت رسید و آمده ایم تا این طرح را که یک طرح سنگین است را عملیاتی کنیم تا هم باغدار سود ببرد و هم بافت خاک حفظ شود و جلوی فرسایش خاک و بروز سیلاب گرفته شود .
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سپس اظهار داشت : هدف ما در سال جدید احداث 500 هزار هکتار باغات مثمر ازجمله گردو ، انار ، فندق و زیتون در استان است .
مهاجر افزود : از سال 82 تا کنون 21 هزار هکتار باغات در سطح اراضی شیبدار استان احداث کرده ایم
دکتر رجبی نماینده مردم شهرستان های کلاله و مینودشت نیز با اشاره به دغدغه های موجود در این حوزه گفت : یکی از دغدغه های اصلی ما در منطقه اشتغال و مهاجرت خانوده ها و جوانان به شهرهای بزرگ است که اگر کمک کنیم به توسعه باغات مثمر می توانیم حتی از دیگر نقاط کارگر به این منطقه بیاوریم که این همکاری و برنامه ریزی مدون دستگاه های مسئول و ایجاد وحدت رویه منظم را میطلبد .
وی در ادامه افزود : بروکراسی اداری کی از موانع اصلی برای ایجاد انگیزه لازم در کشاورز برای احداث باغات و کارخانجات تبدیلی است که به تحقق این هدف نیاز به ایجاد پنجره ای واحد در استان دارد تا روند کسب مجوزهای لازم بصورت یکپارچه صورت بگیرد تا متقاضی برای دریافت مجوز مجبور به مراجعه به دستگاه های متعدد نباشد .
نماینده مردم شهرستان نیز با اشاره برخی موانع گفت : باغداری را داریم که پس از گذشت 14 سال هنوز موفق به برداشت از باغ نشده و از طرفی هم اقساط بانی آن سر رسیده و بانک هم برای بازپرداخت تسهیلات به کشاورز وباغدار فشار می آورد که این عرصه را برای باغداران تنگ کرده و جهاد کشاورزی بعنوان متولی امر باید چاره ای برای رفع این موانع بیاندیشد .
رجبی با اشاره به سود تسهیلات کشاورزی گفت : متاسفانه سود تسهیلات توسعه باغات بسیار بالاو تا مرز 20 درصد است که با توجه به عدم باردهی 3 سال اول درخت نیاز به تنفس و حمایت های بیشتر و کاهش سود تسهیلات در این حوزه دارد .
وی مبحث حصارکشی باغات و عدم ارائه تسهیلات و موانع دست و پا گیر برای احداث حصار را دیگر مشکل این بخش برشمرد و خواستار تدبیر ویژه جهاد کشاورزی در این زمینه شد .
مهندس طهماسبی معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز گفت : در سال 80 و 81 و پس از وقوع سیلاب با حضور در گلستان و بازدید از مناطق سیل زده در همان سال طرح احداث باغات مثمر را در اراضی شیبدار مطرح کردیم تا ظرف 8 سال اجرایی شود .
وی در ادامه افزود : این طرح با حمایت فرمانداران و بخشداران در استان آغاز شد و الگویی شد برای سایر استان های کشور .
معاون وزیر جهاد کشاورزی سپس با اشاره به نبود صنایع تبدیلی اظهار داشت : اگر کسی تقاضای احداث کارخانجات تبدیلی را داشته باشد می تواند با مراجعه به جهاد کشاورزی از مزایای این طرح بهره مند شود تا ارزش افزوده این طرح نیز در استان پیاده سازی شود .
ایشان در ادامه افزود : باید به دنبال ایجاد زنجیره تولید و عرضه باشیم و با ایجاد تشکل های مردمی محصولات را به بازارهای کشور عرضه کنیم .
در پایان این مراسم ضمن برگزاری نمایشگاه آثار تولیدات باغی و گلخانه ای از جمله کنسرو و روغن زیتون و قارچ خوراکی از فعالین عرصه توسعه باغات در اراضی شیبدار استان تقدیر و تجلیل بعمل آمد .